Прогресивна соцпартія Вітренко виграла суд у Мінʼюсту. Вона могла брати участь у виборах

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Шостий апеляційний адмінсуд міста Києва визнав протиправною бездіяльність Мінʼюсту в частині дотримання права на участь кандидатки Наталії Вітренко від Прогресивної соціалістичної партії в президентських виборах. Про це йдеться у рішенні суду, датованому 31 липня.

На початку березня лідерка Прогресивної соціалістичної партії Наталія Вітренко подала до Окружного адмінсуду на Міністерство юстиції з вимогою зареєструвати зміни до статуту та складу керівництва її партії.

На думку Вітренко, Мінʼюст штучно перешкоджав реєстрації змін у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань та у складі керівних органів партії.

17 травня Окружний адмінсуд Києва повністю відмовив у задоволенні позову. Справу на розгляд взяв Шостий апеляційний адмінсуд міста Києва.

  • 21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про припинення повноважень парламенту та його розпуск. Дострокові вибори призначені на 21 липня.
  • 3 серпня ЦВК оголосила результати виборів за партійними списками. Партія «Слуга народу» отримала 124 мандати, «Опозиційна платформа — За життя» — 37, «Батьківщина» — 24, «Європейська солідарність» — 23, а «Голос» — 17.
  • У підготовчу депутатську групу увійшли представники від пʼяти партій, які пройшли до нового парламенту. Від «Слуги народу» — 17 осіб, «Опозиційної платформи — За життя» — 3, «Батьківщини» — 2, «Європейської солідарності», — 2, «Голосу» — 1. Також до групи увійшли два депутати, обрані в мажоритарних округах — Дмитро Лубинець та Андрій Іванчук.
  • Перше урочисте засідання новообраної Верховної Ради відбудеться 29 серпня. Цю дату запропонувала партія «Слуга народу».