Versace випустив футболки з переліком країн, в якому були «самостійні» Макао і Гонконг. Дому моди довелося знищити колекцію

Автор:
Анна Воробйова
Дата:
Versace випустив футболки з переліком країн, в якому були «самостійні» Макао і Гонконг. Дому моди довелося знищити колекцію

Магазин Versace у Гонконзі.

Budrul Chukrut / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Італійський модний будинок Versace вибачився після того, як випустив у продаж футболки з принтом, де зображена некоректна карта Китаю, повідомляє The Global Times.

Через помилку в дизайні Гонконг та Макао, які мають статус спеціальних адміністративних районів Китаю, були помилково позначені як країни.

Скриншот посту Sina Weibo / Global Times

У заяві Versace йдеться, що футболки вилучили з продажу та знищили. «Це — недбалість нашої компанії, ми якнайщиріше перепрошуємо за наслідки», — наголошується в ній. Модний будинок запевнив, що поважає територіальний суверенітет Китаю.

Через помилку від співпраці з брендом відмовилася китайська актриса Ян Мі.

Versace — не перша компанія, яка помилково назвала Гонконг країною. Зокрема, раніше Китай вимагав від міжнародних авіакомпаній, щоб на своїх сайтах вони називали територію не просто як «Гонконг», а «Гонконг, Китай».

Гонконг і Макао — спеціальні адміністративні райони КНР. Раніше вони були британською та португальською колоніями відповідно. У 1984 році був підписаний договір, згідно з яким з 1997 року Гонконг переходить під китайську юрисдикцію. Макао був переданий КНР у 1999 році.

За Гонконгом закріплені особливі права: у нього є власний уряд, вищі законодавчий і судовий органи, валюта та Конституція. В 2047 році дія автономного статусу закінчується.

Помилка відбулася на фоні протестів у Гонконзі, які почалися в середині червня. Місцеві жителі виступали проти закону про екстрадицію осіб, підозрюваних у порушенні закону, на материковий Китай. У найбільшій акції протесту брали участь майже два мільйони людей. Критики законопроєкту вважали, що він може бути використаний для передачі до рук китайського правосуддя дисидентів і несправедливо переслідуваних людей.

Під час однієї з акцій люди прорвалися до будівлі парламенту. Вони захопили зал засідань і вивісили британський колоніальний прапор, після чого влада відкликала законопроєкт і вибачилася перед людьми.