«У нього майже не лишилося сил». Правозахисники закликали писати листи Балуху в російську колонію

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Кримська правозахисна група закликала писати листи українцю Володимиру Балуху, який перебуває в російській колонії.

Справа Балуха

  1. ФСБ Росії затримала Володимира Балуха. На горищі його будинку нібито знайшли 90 патронів і кілька тротилових шашок. Правозахисники стверджують, що Балух став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію — за те, що відмовився знімати прапор України у дворі свого будинку в Криму.

  2. Роздольненський райсуд анексованого Криму засудив Балуха до 3 років і 7 місяців колонії загального режиму.

  3. Балуха засудили до п'яти років колонії за сукупністю двох кримінальних справ. До першої справи про зберігання зброї додали другу — про дезорганізацію діяльності СІЗО. Слідство стверджувало, що Балух побив начальника ізолятора Валерія Ткаченка.

  4. «Верховний суд» Криму пом'якшив вирок Балуху на місяць.

  5. Балуха перевели з Криму в Тверську область Росії.

«Український активіст Володимир Балух, перебуваючи у важких умовах російської колонії, бореться за свободу, людську гідність і Україну, але у нього вже майже не залишилося сил боротися за своє життя», — пишуть правозахисники.

Написати Балуху можна, скориставшись спеціальною системою. Листи слід писати на імʼя Балуха Володимира Григоровича, а адресою вказати «Тверская область, ИК-4, Торжок».

«Для того щоб українець отримав ваші листи, рекомендуємо писати їх російською мовою і уникати речень і фраз, які російська влада може трактувати як «екстремістські», — йдеться в повідомленні.

  • 3 серпня українського активіста і політвʼязня Володимира Балуха, який перебуває в російській колонії № 4 (місто Торжок), знову помістили у штрафний ізолятор.
  • 14 травня український політвʼязень Володимир Балух, якого утримують у російській колонії в Тверській області, написав лист зі штрафного ізолятора. У Росії у нього намагаються забрати українське громадянство. Росіяни заявили, що вважають Балуха громадянином РФ, тому що він прописаний у Криму.
  • У квітні кримський «суд» збільшив термін покарання українськомуполітвʼязню Балуху — суддя вирішила вважати термін його перебування в СІЗО як день за день і тим самим продовжила час перебування в колонії.