СБУ викрила членів великої банди, підконтрольної «злодіям у законі», які отримували мільйони від наркоторгівлі та пограбувань

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Поліція Криму спільно з прокуратурою АРК і Службою безпеки викрили діяльність злочинної організації, яку контролювали «злодії в законі». Про це повідомляє пресслужба Національної поліції.

Банда діяла на території Автономної Республіки Крим, Херсонської, Миколаївської, Одеської та Запорізької областей. Зловмисники контролювали протиправну діяльністю інших злочинних груп, а також осіб, які перебували у місцях позбавлення волі. Фігуранти збирали для злодійського «общака» гроші. Їх використовували для організації «сходок», підкупу правоохоронців і для оплати послуг адвокатів для кримінальних авторитетів.

На вершині злочинної схеми, викритої правоохоронцями, стоять українські та російські «злодії у законі», які контролюють організовану злочинність у пʼяти регіонах України. За два роки підозрювані зібрали 23 млн грн. «Злодії у законі» отримували прибуток від продажу наркотиків, пограбувань, азартних ігор, шахрайства.

«Слідчі вже встановили, що так званим куратором півдня України був мешканець Одеси, «злодій у законі» на прізвисько «Шарик». Херсонську «ланку» злочинної організації очолював лідер регіонального злочинного середовища. В його обов’язки входив контроль за наповненням «общака». Кошти надходили як від окремих злочинців, так і від організованих злочинних груп», — зазначив керівник кримської поліції Віталій Стрижак.

Також злодії організували продаж наркотиків у чотирьох виправних колоніях і СІЗО у Херсонській області, вимагали гроші від засуджених та їхніх родичів. Частину одержаних коштів вони перераховували на спільні рахунки, оформлені на підставних осіб.

Наразі слідчі оголосили підозру чотирьом фігурантам криминального провадження. Досудове розслідування триває. Підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі.