Труба про справу каналу «Прямий»: Порошенко маніпулює інформацією, тиску на журналістів немає

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Глава Держбюро розслідувань (ДБР) Роман Труба відреагував на заяву пʼятого президента Петра Порошенка про «рейдерське захоплення» телеканалу «Прямий». За його словами, Порошенко спотворює і маніпулює інформацією як пересічний політик.

Справа про купівлю каналу «Прямий»

  • У 2017 році колишній депутат Партії регіонів Володимир Макеєнко купив телеканал «Тоніс» і перетворив його на «Прямий». На думку ексзаступника глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова, який подав позов проти Порошенка, ця угода є формальною. Фактично ж каналом володіє Петро Порошенко. Таким чином колишній президент нібито «відмив» гроші, отримав контроль над медіа й уникнув сплати податків. Портнов аргументує свої підозри тим, що, по-перше, у Макеєнка не було ні коштів, ні досвіду у сфері медіа для того, щоб утримувати канал. По-друге, на думку Портнова, на фіктивність правочину вказує низька вартість акцій каналу — Макеєнко купив їх за 16,7 млн грн. Адвокат Порошенка називає це «фантазіями», оскільки жодних аргументів, окрім оціночних суджень, Портнов не надає.

Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

«У ДБР немає жодного провадження, яке б стосувалося діяльності телеканалу «Прямий», тим більше його редакційної політики, сплати податків телеканалом, роботи журналістів. У нас є провадження щодо можливого ухилення від сплати податків при продажу цього телеканалу Володимиру Макеєнку. Різниця, здається, очевидна», — заявив Труба.

Він додав, що слідчі дії за цим провадженням не заважають діяльності журналістів каналу.

  • Уранці 12 серпня Порошенко приїхав до ДБР на допит. Біля будівлі проходили дві акції. Одна на підтримку Порошенка, інша — проти.
  • Глава Держбюро розслідувань (ДБР) Роман Труба повідомив, що пʼятого президента Петра Порошенка ще раз викличуть на допит у справі про можливе ухилення від податків при купівлі телеканалу «Прямий», який пройде з поліграфом.
  • Пізніше Порошенко заявив, що колишній заступник голови Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов ініціює «рейдерське захоплення» телеканалу «Прямий», а ДБР понад три місяці «намагається тероризувати журналістів». Порошенко зазначив, що не вірить слідству і готовий пройти поліграф у прямому ефірі на телеканалі «Прямий».