Правозахисники розпочинають регіональний тур на підтримку українських політичних вʼязнів, яких утримують у тюрмах РФ

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

13 серпня правозахисні організації починають регіональний тур на підтримку українських політичних вʼязнів і військовополонених, яких незаконно утримують у тюрмах і колоніях Росії та тимчасово окупованого Криму. Акція називається «Вʼязні Кремля». Про це повідомляється на сайті Crimea SOS.

«У десяти містах України буде представлена ​​інсталяція з 121 капкана — саме стільки українських громадян незаконно позбавлені волі в тюрмах Росії і окупованого Криму. На сьогодні це 97 політвʼязнів і 24 військовополонені моряки», — йдеться в повідомленні.

Серед організаторів і партнерів акції — правозахисні організації (Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, КримSOS), кампанія #SaveOlegSentsov, Обʼєднання рідних політвʼязнів Кремля.

Головною метою акції є привернути увагу громадськості до українських політичних вʼязнів, яких утримує російська влада, зокрема до кримських татар. Однією з основних ідей проведення акції є підтримка самих політвʼязнів та їхніх рідних, а також прояв солідарності з ними.

Першим містом, де представлять інсталяцію, буде Одеса — на Приморському бульварі біля памʼятника Дюку де Рішельє. 15 серпня 121 капкан зможуть побачити жителі Херсона.

«У рамках туру також відбудуться пресконференції, на яких представлять останню інформацію про ситуацію з українськими політвʼязнями. Родичі полонених поділяться історіями та прикладами беззаконня і залякування, які здійснює Російська Федерація і окупаційна влада у Криму», — зазначається в повідомленні.