НАЗК виявило мільйонні розбіжності в деклараціях голови Нацбанку Смолія. Той каже, що повідомлень про це не отримував

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило недостовірну інформацію в декларації голови Національного банку Якова Смолія, повідомляє пресслужба НАЗК.

«За результатами перевірки декларацій Якова Смолія за 2015, 2016 і 2017 роки було встановлено, що посадовець вніс недостовірні відомості щодо вартості на дату набуття у власність частки трьох нежилих приміщень, доходу, нарахованого йому та дружині у вигляді процентів, не зазначив відомості стосовно наявності у дружини корпоративних прав», — йдеться у повідомленні.

Крім того, Смолій не відобразив інформацію про низку земельних ділянок, які належать йому на правах власності, та кошти, розміщені ним і дружиною на банківських рахунках. Загальна сума недостовірних відомостей у деклараціях за 2015, 2016 та 2017 роки становить понад 8,5 млн грн, 6,6 млн грн та понад 3,2 млн грн відповідно.

Крім того, НАЗК виявило недостовірну інформацію в декларації заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Анатолія Корзуна, колишнього першого заступника голови Державного агентства рибного господарства Володимира Фалея та голови Більмацької районної державної адміністрації Запорізької області Артема Попова. Про виявлені правопорушення НАЗК повідомило Національне антикорупційне бюро, направивши до НАБУ обґрунтовані висновки.

Що каже Смолій?

Голова НБУ стверджує, що не отримував від НАЗК жодної інформації про результати перевірки його декларацій. «Голова Національного банку Яків Смолій готовий продовжувати співпрацю з антикорупційними органами та надавати коментарі і необхідну інформацію щодо перевірки ними висновків НАЗК про ознаки декларування недостовірної інформації у деклараціях за відповідні роки», — повідомляє пресслужба Нацбанку.