CNN: «Приватна армія Путіна» проводить тренінги для військових ЦАР

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Американський телеканал CNN виявив докази перебування російських військових у Центральноафриканській Республіці. Вони проводять тренінги для місцевих солдатів і, можливо, входять до складу «Приватної військової кампанії Вагнера».

Журналісти CNN виявили, що присутність Росії в ЦАР спонсорує олігарх Євген Пригожин, відомий як «кухар Путіна». Його вважають спонсором «ПВК Вагнера», чиї найманці брали участь у боях на Донбасі та в Сирії.

Компанія Пригожина Lobaye Invest фінансує радіостанцію в ЦАР і підготовку нововоспечених військових, повідомляє CNN. Тренінги проводять 250 російських найманців. Решта мають приєднатися пізніше.

Як розповів один із російських військових у ЦАР, «армія Путіна» робитиме тут усе, що він скаже. Військовий не називає своє імʼя, побоюючись переслідувань, оскільки офіційно російських військових у ЦАР немає. За його словами, раніше він служив у Чечні та Сирії. Росіянин стверджує, що йому платив «Вагнер».

На території ЦАР також можна побачити безліч плакатів про «дружбу» армій ЦАР і Росії. На одному з них напис: «Росія: пліч-о-пліч із вашею армією!»

  • Раніше у The Guardian повідомляли, що Росія активно розширює свою присутність в Африці та працює над створенням «стратегічного центру» в регіоні. Місію щодо посилення російського впливу на континенті очолює «кухар» Володимира Путіна Євген Пригожин — куратор найманців «ПВК Вагнера», які брали участь у бойових діях у Сирії та в Україні.
  • У Бресті (Білорусь) судять 44-річного жителя Берези Вадима Шевченка, який воював на боці бойовиків «ДНР» проти української армії та, імовірно, брав участь у бойових діях в Африці та Сирії у складі російської «ПВК Вагнера».