Представник Зеленського: Претензії Росії з приводу відновлення поставок води до Криму не мають правової основи

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Претензії Росії на дніпровську воду для окупованого Криму не мають будь-якого правового підґрунтя. Про це сказав представник президента в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич. Відповідну заяву він опублікував у Facebook.

«1. Крим є територією України. Крим не є територією РФ. Тому РФ не може ставити у міждержавних відносинах питань, повʼязаних з Кримом. Питання, повʼязані з Кримом, може ставити лише держава-суверен, тобто Україна. 2. Річка Дніпро не тече по території Криму. Україна перекрила не русло річки Дніпро, а перекрила технологічну споруду (канал), яка знаходиться на території України. На це Україна має повне право. 3. За всіма підрахунками, прісної води в Криму для потреб населення вистачає. У цілому саме держава-окупант повинна відповідати за забезпечення окупованої території всіма необхідними ресурсами», — зауважив він.

Зі свого боку, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що умовою відновлення постачання води, електроенергії та поновлення транспортного сполучення між окупованим Кримом та материковою частиною України є деокупація півострова.

«Не думайте, навіть гіпотетично, обговорювати тему можливого постачання води, електроенергії або відновлення залізничного сполучення між материковою Україною і Кримом поза темою безумовної, повної і негайної деокупації Криму та відновлення державного суверенітету України над Кримським півостровом і прилеглими водами Чорного й Азовського морів», — наголосив Чубаров.

Така реакція української сторони повʼязана із заявою «постійного представника Криму при президенті РФ» Георгія Мурадова, який повідомив про прохання до Москви розпочати переговори з Києвом щодо відновлення поставок дніпровської води.

  • Припинення постачання дніпровської води на Кримський півострів відбулося в березні 2014 року. У вересні 2015 року активісти організували товарну блокаду Криму, а в кінці того ж року домоглися повного припинення постачання електроенергії до тимчасово окупованого півострова.
  • Запаси води в Криму поповнюють із водосховищ природного стоку та підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Влада Криму регулярно закликає мешканців півострова економити воду.