Дослідження: Нацменшини у США мають обмежений доступ до фінансових послуг і жорсткіші умови в банках

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дослідження: Нацменшини у США мають обмежений доступ до фінансових послуг і жорсткіші умови в банках

Pepi Stojanovski / Unsplash

Національні меншини у США мають обмежений доступ до фінансових послуг і стикаються з проблемами при накопиченні заощаджень. Такого висновку дішли фахівці з McKinsey & Co у нещодавньому дослідженні причин розриву в достатку між расами, передає Reuters.

Зазначається, що американські меншини, такі як афроамериканці та латиноамериканці, залежать від дорожчих фінансових послуг, зокрема через меншу кількість представництв банків у місцях їхнього компактного проживання. Таким чином темношкірі та змішані сімʼї мають менший доступ до фінансового обслуговування і переплачують за доступ до кращих умов для заощадження.

Так, у переважно «білих» районах на 100 тис. населення — 41 фінансова установа, а в районах, заселених переважно меншинами, — 27, при цьому останнім пропонують дорожчі послуги. Наприклад, мінімальний баланс банківського рахунку для білих має бути $626, а для меншин — $871. Як зазначають дослідники, покращення доступу до фінансових послуг може збільшити заощадження меншин в середньому на $40 тис.

Також повідомляється, що, згідно федеральної статистики, расовий розрив у статках збільшився в останні 20 років. Станом на 2016 рік чисті активи білих сімей були вдесятеро більшими, ніж у сімей меншин — $171 тис. і $17,6—20,7 тис. відповідно.

На переконання дослідників, зменшення расового розриву у статках допоможе підвищити ВВП країни на 6% у найближчі 10 років. Ця проблема стала головною темою після старту передвиборчої кампанії сенаторки Елізабет Уорен, яка оголосила про план зменшення расового розриву в статках шляхом надання підприємцям з числа нацменшин $7 млрд і розширення закону про реінвестування громад.

  • Минулого року Адміністрація президента США Дональда Трампа не стала публікувати групове фото молодих людей, які проходили практику в Білому домі, після звинувачень у тому, що вона надає перевагу білим практикантам.
  • У Швейцарії в рамках боротьби з трудовою дискримінацією провели соціальний експеримент, учасники якого добровільно публікують на спеціальному сайті дані про свою зарплату.