«Держгідрографія» пропонує створити режимний район навколо Криму із забороною заходити в порти півострова

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Державне підприємство «Держгідрографія» ініціює створення морського режимного району навколо анексованого Криму, щоб заборонити захід суден в усі порти півострова. Про це повідомляє пресслужба підприємства.

За словами начальника Держгідрографії Олександра Щипцова, оголошення режимного району надасть Україні можливість не тільки протидіяти Росії, а й виконати зобов’язання перед світовою спільнотою одразу в кількох напрямках.

«Ми зможемо мінімізувати ризики для мореплавців у частині навігаційно-гідрографічного забезпечення. Зняти з України відповідальність за будь-які аварійні події, що можуть статися внаслідок злочинних дій РФ у внутрішніх морських водах та територіальному морі України навколо Кримського півострова. Також звести нанівець спроби росіян з картографування вказаного регіону», — заявив Щипцов.

Пресслужба "Держгідрогеографії"

У «Держгідрографії" також нагадали, що підприємство видає та підтримує колекцію офіційних морських навігаційних карт вод, що перебувають у юрисдикції України. Водночас, всупереч усім міжнародним нормам, Росія теж створює електронні навігаційні карти (ЕНК) акваторій, прилеглих до Криму в Чорному й Азовському морях, і українського узбережжя Азовського моря.

«Такі дії країни-агресора спричинили дублювання ЕНК виробництва України з ЕНК виробництва РФ і створили загрозу для навігації, оскільки таке дублювання під час використання карт у судновому обладнанні (ЕКНІС) може призвести до непередбачуваної поведінки суден та їхнього зіткнення. Наразі зафіксовано 32 випадки такого дублювання», — підкреслили на підприємстві.

«Держгідрографія» домагається припинення реалізації навігаційних карт вод України російського виробництва. Підприємство закликало органи державної влади України, українську та міжнародну спільноту долучитись до ініціативи встановити та захистити інтереси України та зберегти життя мореплавців.