Декілька українських інтернет-провайдерів відновили доступ до російських соцмереж і ресурсів «ЛДНР»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Низка інтернет-провайдерів відновили доступ до заборонених в Україні російських соцмереж і контрольованих бойовиками «ЛДНР» інтернет-ресурсів, пише «Гордон».

Видання виявило, що в Києві один з найбільших українських інтернет-провайдерів «Воля» зняв блокування з подконтрольного бойовикам «ДНР» агентства ДАН (dan-news.info). Згідно з указом президента, яким він запровадив рішення Ради національної безпеки і оборони, у березні цього року доступ до цього ресурсу мав бути заблокований на території України на три роки. При цьому сайт агентства бойовиків «ЛНР» (lug-info.com) у абонентів «Волі», як і раніше, не відкривається.

Також абонентам «Волі» тепер доступні сепаратистські сайти «Русская весна» (rusvesna.su), «Політнавігатор» (politnavigator.net), News Front (news-front.info), сайт так званої «генеральної прокуратури ЛНР» (gplnr.su). Також «Воля» відновила доступ до сайту Yandex.ua, який був заборонений разом з російськими соцмережами указом у травні 2017 року.

Пізніше PR-менеджер «Волі» Наталія Яковецька в коментарі виданню заявила, що компанія працює виключно в правовому полі та «не вважає за потрібне коментувати чутки, які останнім часом поширювалися в медіа про те, що нібито «Воля» розблокувала деякі інтернет-ресурси».

Крім того, як пише видання, на деякий час у абонентів мобільного оператора «Київстар» зʼявлявся доступ до сайтів «Політнавігатор» (politnavigator.net) і «Новинне агентство Харкова» (nahnews.org). Вони теж були заборонені березневим рішенням РНБО.

Також, як стверджує «Гордон», зняли блокування з заборонених сайтів і деякі регіональні провайдери. У абонентів дніпровського «Союз Телекому» є доступ до сайту бойовиків ДАН, у мережі провайдера UNTC (компанія надає послуги в Києві та Київській області, Житомирі, Миколаєві, Рівному, Харкові, Херсоні та Черкасах) доступні стартові сторінки «ВКонтакте», Yandex.ua, сепаратистських сайтів ДАН і ЛІЦ, а також деяких інших сайтів. При цьому сервіси «Яндекса» («Яндекс.Новини», «Яндекс.Музика» та інші), як і раніше, недоступні.

  • Наприкінці липня секретар РНБО Олександр Данилюк заявив, що санкції проти російських соцмереж залишаться в силі до закінчення терміну дії або законного скасування. Пізніше радник президента Михайло Федоров заявив, що знімати блокування з російських соціальних мереж «Однокласники» і «ВКонтакте» недоцільно.