Суд зобовʼязав окружком 210 округу визнати недійсним голосування на ділянці в геріатричному пансіонаті

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Чернігівський окружний адміністративний суд розглянув позов кандидата-самовисуванця в народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 210 у Чернігівській області Бориса Приходька і зобовʼязав окружну виборчу комісію (ОВК) в цьому окрузі визнати недійсним голосування на дільниці № 740243. Про це пише Інтерфакс.

Приходько у своєму адміністративному позові просив суд визнати протиправними дії окружної виборчої комісії округу № 210 зі складання протоколу від 6 серпня з позначкою «Уточнений» про підсумки голосування в 210 окрузі без винесення на голосування питання затвердження цього протоколу та підсумків голосування. Крім того, позивач просив зобовʼязати ОВК визнати недійсним голосування на виборчій дільниці № 740243 округу № 210.

Приходько зазначив, що в дільничній виборчій комісії № 740243 в геріатричному пансіонаті в день голосування за інвалідів, які перебувають на утриманні в цьому закладі і є виборцями, масово проводили записи про видачу бюлетенів, які в подальшому не передавалися виборцям, а залишалися у членів ДВК. Крім того, у список виборців ДВК № 740243 були внесені особи, які померли в 2018—2019 роках.

У звʼязку з цим позивач просив ОВК під час проведення повторного підрахунку голосів досліджувати списки виборців і визнати недійсним голосування. Проте окружна виборча комісія не розкрила пакет зі списками виборців і не визнала голосування недійсним.

У судовому засіданні свідок, який представився офіційним спостерігачем від партії «Європейська солідарність», повідомив, що в день голосування бачив, як у кабінку для голосування виборці заходили з працівником пансіонату, а інші працівники закладу брали у виборців бюлетені, ставили галочки в них замість виборців.

Суд частково задовольнив поданий позов.

«Визнати протиправними дії окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 210 щодо складання протоколу від 06.08.2019 з позначкою «Уточнений» про підсумки голосування в одномандатному виборчому окрузі № 210. Зобовʼязати окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 210 визнати недійсним голосування на виборчій дільниці № 740243 одномандатного виборчого округу № 210», — йдеться в повідомленні.