Справа «Роттердам+»: НАБУ допитало одного з топменеджерів ДТЕК

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Один із фігурантів справи «Роттердам+», топменеджер компанії ДТЕК прийшов на допит до Національного антикорупційного бюро. Про це повідомляють на сторінці компанії у Facebook.

«Один зі співробітників ДТЕК, якому минулого тижня НАБУ адресувало підозру, за власною ініціативою завчасно прибув до бюро для участі в процесуальних діях — раніше, аніж було заплановано», — йдеться у повідомленні.

Компанія зазначає, що працівник добровільно надав вичерпні відповіді на всі питання, які цікавили представників слідства. Він також запевнив, що відкритий до подальшої активної співпраці з НАБУ задля швидшого встановлення істини.

У ДТЕК також додали, що двоє їхніх представників, яким було адресовано підозри, перервали планову відпустку та повернулися в Україну. «На переконання ДТЕК, жодних підстав для висунення підозр співробітникам компанії немає. Більше того, безпідставність обвинувачень у незаконних діях підтверджується результатами експертиз та висновків міжнародних аудиторських компаній, які компанія готова надати органам досудового слідства», — йдеться у повідомленні.

Справа «Роттердам+»

Формулу «Роттердам+» НКРЕКП почала використовувати з квітня 2016 року. Вона встановлює тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію — тариф в Україні був привʼязаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. У березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову при впровадженні формули «Роттердам+». У жовтні 2018 року керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що українці переплатили 15 млрд грн через необґрунтоване застосування цієї формули.