Вночі: постпред Британії в ООН заявила про утиски українців у Криму, в Гонконгу запрацював аеропорт, а в Москві опозиціонера пустили на вибори

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Постпред Британії в ООН заявила в Радбезі про утиски українців у Криму

Постійна представниця Великої Британії в Організації Обʼєднаних Націй (ООН) Карен Пірс під час виступу в Раді безпеки заявила про утиски українців в окупованому Криму. Про це повідомляє пресслужба британського Міністерства закордонних справ.

Вона сказала, що українцям у Криму, які відмовилися отримувати російський паспорт, відмовляють в отриманні базових послуг.

«Я б хотіла використати цю дискусію, щоб пролити світло на кілька конкретних випадків, в яких ситуація з міжнародним гуманітарним правом є жахливою. Всупереч міжнародному гуманітарному праву, у Криму громадянам України відмовляють у доступі до базових послуг, оскільки вони не мають наміру змінювати своє громадянство», — сказала Пірс.

У Москві суд дозволив опозиційному кандидату обиратися в Міськдуму

Московський суд задовольнив скаргу члена партії «Яблоко» Сергія Мітрохіна, який вимагав скасувати відмову виборчкому зареєструвати його кандидатом у депутати Московської міської думи. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Мітрохіна мають офіційно зареєструвати кандидатом 14 серпня.

Суд ухвалив це рішення на тлі акцій протесту з вимогою допустити незалежних кандидатів на вибори в Московську міську думу.

Аеропорт Гонконгу відновив роботу після протестів

Міжнародний аеропорт китайського Гонконгу поновив відправку рейсів після того, як вони були скасовані через масові протести в головному терміналі. Як повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на місцеві ЗМІ, перед цим суд Гонконгу дозволив керівництву аеропорту виганяти мітингувальників із приміщення.

Зараз на стійках реєстрації пасажирів йде нормальна робота. Прибиральники наводять лад у терміналі вильоту, усуваючи наслідки нічних зіткнень протестувальників із поліцією: витирають плями крові та змітають уламки.

Ще близько 30 учасників протестів продовжують перебувати в терміналі.

На грецькому острові оголосили евакуацію через пожежі

Із грецького острова Евбея евакуювали три населені пункти. Причиною стали маштабні лісові пожежі. Про це повідомляє Kathimerini.

Вогонь уже зруйнував будинки в селі Макрималлі, яке було евакуйоване. Влада також евакуювала села Контодеспоті та Ставрос. Людей міськими та військовими автобусами доправили в безпечне місце.

Рятувальники намагаються загасити вогонь, але цьому заважають сильний вітер і нерівна місцевість. Зараз вогонь розповсюджується на південь і південний захід країни.

Трамп відтермінував мита на китайський експорт

Президент США Дональд Трамп вирішив відкласти запровадження додаткових мит на товари китайського виробництва. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

До списку товарів, які підпадуть під мита, переважно входять продукти сільського господарства й індустріального виробництва. Більшість споживчих товарів, зокрема побутова електроніка та товари повсякденного попиту, туди не потрапили.