Гіперзвукові ракети загрожують безпеці світу. Аналітики говорять про необхідність нового «ракетного договору»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Гіперзвукові ракети подвійного призначення становлять глобальну загрозу миру та безпеці. Ракети цього типу розробляють Росія, США, Австралія, Китай та інші країни, а аналітики говорять про необхідність підписання нового договору, який зможе контролювати розробки та застосування ракет в оборонних технологіях.

Про це йдеться у звіті аналітиків з «Європейської мережі лідерства» (ELN).

Автори відзначають, що інтенсивні розробки гіперзвукових ракет повʼязані з крихкістю Договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності (ДРМСД).

«Ці системи перевершать наявні ракети за швидкістю та маневреністю і зможуть обходити будь-які існуючі системи ППО і ПРО в осяжному майбутньому. Крім того, ми бачимо спробу розробок технологій для боротьби з супутниками, зокрема із застосуванням ракет», — пише автор звіту Катаржина Кубяк.

Розробка ракет подвійного призначення, які можуть оснащуватися як ядерним, так і звичайним зарядом, призвела до зростання невизначеності, що може призвести до «фатальної помилки».

«У кризовій ситуації військові діють у стресових умовах. Не знаючи про те, якого роду ракета летить у їхньомку напрямку, вони можуть припустити найгірший сценарій або невірно оцінити ситуацію, що може призвести до ненавмисної ескалації», — пише Кубяк.

Як приклад було наведено останнє випробування російської гіперзвукової ракетної системи «Авангард». У Росії стверджують, що «Авангард» здатний обходити всі існуючі системи протиракетної оборони. Міжконтинентальна балістична ракета прикріплена до крилатого бойового блоку, який рухається майже на кордоні зі стратосферою зі швидкістю понад 11 тис. км/год. Ракета відокремлюється від бойового блоку над цілью.