У США фіксують поширення «хвороби легіонерів». Її збудник виявляють у насадках для душу та змішувачах

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Влада США повідомляє про зростання захворюваності новим типом пневмонії — «хворобою легіонерів», повідомляє CNN.

Хвороба отримала таку назву через назву її збудника — бактерії легіонелли. Центр з контролю і профілактики захворювань США зазначив, що в 2017 році було зареєстровано близько 7,5 тис. випадків захворювання таким типом пневмонії. Загалом починаючи з 2000 року кількість зареєстрованих випадків «хвороби легіонерів» збільшилася в пʼять з половиною разів. При цьому, за даними Центру, один з десяти пацієнтів з «хворобою легіонерів» помирає.

Звідки вона береться?

Збудник такої пневмонії може бути виявлений у насадках для душу і змішувачах, джакузі, резервуарах з гарячою водою, декоративних фонтанах або системах водопроводу у великих будинках. При цьому американські чиновники стверджують, що бактерії не передаються повітряно-крапельним шляхом.

Які симптоми?

Симптомами є кашель, задишка, висока температура, мʼязові та головні болі. Симптоми починають проявлятися через 2—10 днів після зараження. Лікар може призначити аналіз сечі або мокротиння, щоб зʼясувати, чи не викликали бактерії легіонелли запалення легенів.

Лікування

Вакцини від захворювання немає. Лікарі використовують антибіотики, і більшість хворих одужують. Хворобі можна запобігти, «переконавшись, що власники та керуючі будівлі підтримують у належному стані системи водопостачання». Найбільший ризик хвороба становить для людей від 50 років і старших, нинішніх або колишніх курців і людей з хронічними захворюваннями легенів або зі слабкою імунною системою. «Відмова від куріння — це найважливіше, що ви можете зробити, щоб знизити ризик зараження», — зазначили в Центрі з контролю і профілактики захворювань.

  • У червні губернатор американського штату Нью-Йорк Ендрю Куомо через спалах кору розпорядився скасувати звільнення від щеплень, яке надається за релігійними переконаннями й іншими не медичними показаннями.
  • Американські вчені провели дослідження та зʼясували, що глобальне потепління може спричинити поширення у світі нової форми грибкової інфекції — кандидозу, викликаного Сandida auris.