Верховний суд почав розгляд позову про незаконність виборів Ради

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховний суд розпочав провадження за позовом з вимогою визнати незаконним проведення позачергових виборів Верховної Ради, повідомляє Харківська правозахисна група.

Позивачами є вінничани Сергій Щетинін та Іван Войцехівський. Вони вважають, що Конституційний суд, визнаючи указ президента про розпуск Верховної Ради та проведення виборів, «керувався неофіційною версією Конституції, яка є у вільному доступі на сайті zakon.rada.gov.ua, проте так і не була вчасно опублікована в офіційних виданнях («Офіційний вісник України», «Голос України», «Урядовий кур’єр» і «Відомості Верховної Ради України»), як того вимагають норми самої Конституції». Отже, на думку позивача, чинним зараз є лише варіант Конституції від 28 червня 1996 року.

Позивачі наголошують, що проведення липневих виборів фактично порушило право громадян на вільне волевиявлення, бо у своїх рішеннях Конституційний суд і Центральна виборча комісія посилаються на юридично нечинні норми Конституції.

Як зазначається у повідомленні, Касаційна адміністративна палата у складі Верховного суду спочатку відхилила цей позов, позивачі вирішили оскаржити таке рішення суду. Після цього судді Великої палати Верховного суду ухвалили рішення відкрити провадження.