Безсмертний: Загибель українських бійців під Павлополем — удар по Зеленському

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Експредставник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний назвав загибель чотирьох українських військових біля Павлополя «ударом» по президентові Володимиру Зеленському. Про це він розповів в інтервʼю «ВВС Україна».

«Насправді 6 число [6 серпня — дата загибелі військових] — це удар по Зеленському. І це була катастрофа його курсу в мирному процесі. Його врятував абсолютно незрозумілий для мене випадок — просто [до військових у районі Станиці Луганської] не дійшла інформація про загибель чотирьох», — розповів Безсмертний.

Він пояснив, що зранку 6 серпня відбувся обстріл в районі Павлополя, де загинули четверо українських військових. «Уже через три години того ж дня Дейнего [так званий «міністр закордонних справ ЛНР» Владислав Дейнего] і Кобцева [так звана «омбудсмен ЛНР» Ольга Кобцева] переходять з окупованої території на сторону, яку контролює Україна, у районі Станиці Луганської», — наголосив Безсмертний.

Він додав, що після цього дізнався від військових командирів, що вони не знали про загибель морських піхотинців. «Якщо ми уявимо ситуацію, що на рівні польових командирів стає відомо, що в умовах режиму тиші вбито чотирьох морпіхів, як ви думаєте, якою була б реакція командира взводу, командира групи тощо? Вони б із цього Дейнеги та Кобцевої зробили б там решето», — вважає дипломат. На думку Безсмертного, якби українська сторона відреагувала саме так, це призвело б до початку широкомасштабних бойових дій.

  • 6 серпня в зоні Операції обʼєднаних сил загинули четверо українських військових. Як повідомили в Міноборони, бойовики в 00:45 протягом майже години застосовували БМП, гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю, обстрілюючи бійців сил ООС біля Богданівки Донецької області. О 10:20 бойовики почали обстріл з ручного протитанкового гранатомета поблизу Павлополя.
  • Після цього Безсмертний заявив, що після загибелі чотирьох військових на Донбасі Україна повинна призупинити участь у Мінських переговорах до того часу, поки не буде зібрано «нормандський формат».
  • Після цього Зеленський звільнив Безсмертного від обовʼязків представника України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи.