Гримчака підозрюють у вимаганні $1 млн хабара за дозвіл на будівництво в історико-культурній частині Києва

Автори:
Олег Панфілович, Марія Жартовська
Дата:

Заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака затримали за вимагання хабара в обмін на вплив на суддів Верховного суду, Міністерство культури та Київміськадміністрацію. Про це theБабелю повідомили джерела в правоохоронних органах.

«Гримчак та [його помічник Ігор] Овдієнко вимагають у громадянина Сахна С. І. $1 млн за вплив на чиновників Київміськадміністрації та Міністерства культури з тим, щоб Сахно отримав дозвіл на початок будівництва на території земельної ділянки, яка розташована у центрі Києва і віднесена до історико-культурної спадщини», — йдеться у документі.

Крім того, згідно з документами, 8 серпня Гримчак отримав від громадянина Святненка М. О. $50 тис. в обмін на вплив на суддів Верховного суду для ухвалення необхідного Святненку рішення. Кошти нібито передавалися через довірену особу Гримчака — Олексія Гетьмана, пізніше заступник міністра, Овдієнко та Гетьман розділили їх порівну.

Як повідомляє Національне антикорупційне бюро (НАБУ), Гримчак за грошову винагороду допомагав Святненко у судовій справі про стягнення боргу з іншого приватного підприємства. Гримчак домовився за $80 тис забезпечити прийняття необхідного судового рішення.

«Він нібито повинен був звернутися до заступника генерального прокурора, щоб остання вплинула на голову цивільного Касаційного суду (у складі Верховного Суду), який, у свою чергу, може вплинути на суддів цього ж суду», — сказано в повідомленні.

Перша частина хабара склала $50 тис, другу частину ($30 тис) Гримчак отримав 14 серпня.