Ізраїль не пустив двох мусульманок із Конгресу за «підтримку тероризму». На рішення вплинув Трамп

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Ізраїль не пустив двох мусульманок із Конгресу за «підтримку тероризму». На рішення вплинув Трамп

Ільхан Омар

Wikimedia Commons

Ізраїль заборонив вʼїзд двом представницям Конгресу від Демократичної партії США — Ільхан Омар і Рашиді Тлейб — за нібито «підтримку палестинських терористів». Цієї неділі вони повинні були відвідати Західний берег річки Йордан.

Про це повідомляє The Jerusalem Post.

«Ізраїль поважає Конгрес США. Але це неприпустимо, щоб хто-небудь, хто бажає шкоди Ізраїлю, був би допущений у країну [...]. Вони [представниці Конгресу] явно підтримують бойкот держави Ізраїль, тероризм проти Ізраїлю і применшують масштаби Голокосту», — сказав глава МВС Ізраїлю Арʼє Дері, додавши, що рішення було схвалене всіма відомствами країни, у тому числі премʼєр-міністром Біньяміном Нетаньягу.

В Організації звільнення Палестини обурилися рішенням ізраїльської сторони.

«Це небезпечний прецедент, який заперечує всі дипломатичні норми і є образою права палестинців на взаємини з іншим світом [...]. Ця поїздка була їхнім правом і обовʼязком як членів Конгресу, які спостерігають за політикою США і діями, що зачіпають Палестину, Ізраїль та інші країни світу», — сказав представник організації Ханаан Ашраві.

Раніше президент США Дональд Трамп написав у Twitter, що Омар і Тлейб «ненавидять Ізраїль і весь ізраїльський народ».

«Буде величезною слабкістю, якщо Ізраїль дозволить членам Палати представників США Омар і Тлейб відвідати країну. Вони ненавидять Ізраїль і єврейський народ, і немає нічого, що можна було б сказати або зробити, щоб змінити їхню думку», — писав він.

Омар народилася у Сомалі, а у Тлейб палестинське походження. Вони підтримують рух «Бойкот, ізоляція і санкції» (Boycott, Divestment and Sanctions), метою якого є тиск на Ізраїль. Тлейб раніше заявила, що Ізраїль чинить тиск на США і лобіює свої інтереси. Після цього її розкритикували за «антисемітизм».