У Зеленського попросили Кабмін не виділяти субвенції містам через ризики корупції. Уряд вирішив вчинити по-своєму

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Офіс президента попросив Кабінет міністрів заблокувати фінансування місцевих бюджетів на соціально-економічний розвиток для недопущення розтрати бюджетних коштів за проєктами, що містять корупційні ризики. Про це повідомляє «Економічна правда».

За даними видання, уряд відклав виділення 10 млрд грн місцевим бюджетам на прохання голови Офісу президента Андрія Богдана. «Під час зміни влади спостерігалося чимало випадків, коли особи, причетні до державного управління за попередньої влади, докладали зусиль для створення проєктів з неефективним використанням бюджетних коштів, де існують ризики освоєння ресурсів окремими особами чи інші корупційні ризики», — йдеться у відповіді виданню від ОП.

За їхніми словами, представники старої влади, закінчуючи свою каденцію і «розуміючи, що домовленостей щодо корупційних схем із новою владою досягти не можна», намагаються створити умови для освоєння бюджетного фінансування.

В Офісі президента додали, що фінансування тимчасово призупинене для перевірки ефективності використання бюджетних грошей, запланованих на інфраструктурні проєкти. До цих проєктів належать дитячі садочки, школи, лікарні, соціальні установи, клуби, дороги, мости тощо.

«Для забезпечення добробуту українців проєкти, на які виділено фінансування вказаними вище розпорядженнями, будуть переглянуті новим складом Кабінету міністрів. За умови виявлення порушень чи корупційних ризиків проєкти будуть відкориговані, а підозрювані притягнуті до відповідальності. Заплановані інфраструктурні проєкти будуть реалізовані у найшвидші терміни», — йдеться у відповіді.

У той же час Кабінет міністрів все ж таки доручив Міністерству фінансів та Міністерству регіонального розвитку, будівництва й ЖКГ з серпня забезпечити фінансування програм і проєктів розвитку регіонів, «особливо малих міст і громад, що здійснюються за рахунок, у тому числі, коштів Державного фонду регіонального розвитку». Рішення ухвалили 14 серпня на засіданні уряду. «Це закріплено у протокольному дорученні Уряду. Графік фінансування повинен забезпечити можливість своєчасного проведення тендерів та завершення розпочатих проєктів», — підкреслили в уряді.