Гендиректора «Індустріального союзу Донбасу» Мкртчана засудили в Росії до 9 років колонії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Гендиректора «Індустріального союзу Донбасу» Мкртчана засудили в Росії до 9 років колонії

Олег Мкртчан під час судового засідання, Москва, 16 серпня 2019.

Alexander Shcherbak / TASS via Getty Images

Генерального директора корпорації «Індустріальний союз Донбасу» Олега Мкртчана засудили в Росії до 9 років колонії суворого режиму.

Як повідомляє Интерфакс, Московський міський суд визнав Мкртчана винним у розкраданні 85 млрд рублів коштів Зовнішекономбанку.

Мкртчану також присудили штраф у 900 тис. рублів і стягнули 199 млрд рублів на користь потерпілих — некомерційної організації «Фонд промислових активів».

Засідання було закритим, оскільки до справи долучили документи під грифом «таємно».

Адвокати Мкртчана готують апеляцію на вирок.

У чому його звинувачують?

Слідчий комітет РФ звинувачує Олега Мкртчана в шахрайстві в особливо великому розмірі (ч. 4 ст. 159 Кримінального кодексу Росії). Справу проти нього порушили 5 лютого 2018 року. Того ж дня його арештували. За попередньою версією слідства, бізнесмен нібито взяв кілька кредитів Зовнішекономбанку для розвитку підприємств, що входять в союз, проте частину грошей — понад 1 млрд руб.— вивів на підконтрольний йому офшор, витративши згодом на власні проєкти. При цьому слідство вважає, що бізнесмен кілька років платив відсотки за кредитом, щоб ввести в оману керівництво банку.

Що кажуть у банку?

Представники банку заперечують факт розкрадання грошових коштів і відмовилися вважати себе потерпілою стороною, повідомляє джерело газети. З ними солідарний і адвокат Володимир Аверін. Він стверджує, що Зовнішекономбанк, Margit Holding Ltd (кіпрська компанія банку) та металургійний комбінат в Алчевську уклали в 2016 році додаткову угоду за кредитним договором, який закінчується в 2020 році, і тому до цього часу про розкрадання будь-яких грошових коштів ітися не може.

Хто такий Олег Мкртчан?

Олег Мкртчан — значний українсько-російський бізнесмен, гендиректор і співвласник «Індустріального союзу Донбасу». Це холдинг, що обʼєднує гірничо-металургійні підприємства на території України, Угорщини та Польщі. Компанія заснована в 1995 році.

Мкртчан володіє 49,99% акцій ІСД разом з позафракційним народним депутатом Сергієм Тарутою (голова ради директорів компанії «Індустріальний союз Донбасу»).

Мкртчан є одним із власників Ревякинського металургійного комбінату в Росії.