Вибух на військовому полігоні в Росії: лікарів не попередили, що потерпілі заражені радіацією

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Лікарів Архангельської обласної лікарні в Росії не попередили, що після вибуху ракети в Северодвінську, до них відправили заражених радіацією пацієнтів. Про це пише The Moscow Times з посиланням на пʼять неназваних джерел.

В одного з медиків після обстеження в Москві виявили в мʼязовій тканині радіоактивний ізотоп цезій-137. Він відмовився спілкуватися з журналістами. Усі лікарі, які контактували з інфікованими пацієнтами, на вимогу ФСБ підписали документи про нерозголошення.

«Ніхто — ні керівництво лікарні, ні працівники МОЗ, ні регіональні чиновники, ні губернатор — не повідомляли персонал про те, що пацієнти заражені радіацією», — сказав один із хірургів лікарні. У лікарів були підозри про радіацію, але попередження не було.

Трьох потерпілих у лікарні доставили голими, вони були загорнуті в пластикові мішки. На той час медики знали тільки про факт вибуху — і більше нічого. Газета повідомляє, що спецслужби вилучили у медзакладі всю документацію, яка стосувалася цих пацієнтів.

Усього на обстеження до Москви відправили пʼять або шість працівників лікарні. За їхніми словами, МОЗ Росії пропонувало пройти аналізи 60 медикам. Четверо медиків, двоє з яких займають керівні посади, розповіли, що їхніх колег обурило таке ставлення до них.