Пожежа у готелі «Токіо Стар». Усі подробиці трагедії в Одесі, де загинули 9 людей

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

У ніч проти 17 серпня на другом поверсі одеського готелю «Токіо Стар» сталася пожежа. На місце пригоди одразу виїхали надзвичайники. Вогонь охопив близько 1000 кв. м. Було залучено 172 рятувальники та 31 одиниця техніки. Ліквідувати пожежу вдалося під ранок. Загинули 9 людей, 10 перебувають у лікарні. Серед постраждалих — двоє іноземців та одна дитина.

Що сталося

Інформацію про пожежу рятувальники отримали о 01:34 ночі — горів один з найдешевших готелів Одеси «Токіо Стар», що розташований на вулиці Водопровідна, 1. Будівля готелю — це колишнє трамвайне депо, власність бізнесмена Вадима Чорного, якому також належить готель «Зірка».

За даним МВС, у двоповерховому готелі на 270 номерів на момент пожежі перебувало до 200 людей. Під час проведення рятувальних заходів з першого поверху було евакуйовано 64 особи, з другого — 72 особи та врятовано сім осіб. Вісьмох загиблих виявили під час гасіння пожежі, дев’ятого — знайшли пізніше.

Пресслужба ДСНС України

«Ситуація була ускладнена швидким розвитком і поширенням вогню конструктивними елементами, пізнім сповіщенням про пожежу, а також великою кількістю номерів, деякі з яких були навіть без вікон», — зазначили в пресслужбі МВС.

Цьогоріч мали провести перевірку в закладі, проте зробити цього не вдалося. «Було заплановано провести перевірку в готелі в липні цього року. Але власник змінив форму власності, наш представник ДСНС на перевірку був недопущений. Відповідно після цього був складений акт про недопуск», — розповіли рятувальники під час брифінгу.

Наразі створено тимчасові пункти з автобусів, виділених поліцією та міськрадою — там потерпілим надають домедичну допомогу, а також допомогу психологів та волонтерів. Крім того, кілька десятків урятованих людей ще з ночі прихистив у себе вдома одесит, який став випадковим свідком.

Віцемер Одеси Андрій Котляр під час брифінгу зазначив, що потерпілих відвезуть до санаторію на 16-ій станції Великого фонтану.

Причини пожежі

У поліції розглядають три можливі причини пожежі. Перша версія — можливий факт вбивства, після якого був підпал з метою приховання злочину. Друга версія — порушення правил пожежної безпеки. Третя версія — необережне використання вогню тими відвідувачами, які перебували в готелі.

Начальник головного управління Національної поліції в Одеській області Олег Бех уточнив, що чотирьох з восьми загиблих знайшли в коридорі готелю. «Усі загинули попередньо від отруєння чадним газом. Усі трупи будуть вивчені на предмет причини смерті», — сказав він.

Національна поліція України / Facebook

Власник готелю Вадим Чорний заявив у коментарі «Радіо Свобода», що понесе відповідальність, якщо буде доведено його провину. «Сталася катастрофа. Якщо буде встановлена будь-яка провина з нашого боку, ми будемо нести повну відповідальність — я насамперед», — сказав він.

Як пожежу коментує влада

На пожежу відреагував президент Володимир Зеленський — він пообіцяв особисто простежити, щоб винні були покарані. «Відповідатимуть не лише безпосередні винуватці пожежі. Відповідатиме Вадим Чорний, власник так званого готелю. Особисто простежу, щоб покарання відповідало нормам закону та вимогам справедливості», — зазначив президент.

Зі свого боку глава уряду Володимир Гройсман доручив негайно почати масштабні перевірки місць відпочинку людей — перш за все готелів і санаторіїв. «Власники та керівники таких обʼєктів повинні нести повну відповідальність за безпеку людей, а винні мають бути покарані», — наголосив прем’єр.

За фактом пожежі розпочато кримінальне провадження. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості за ч. 2 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України.