У Києві затримали членів групи «чорних» реєстраторів. Вони завдали державі збитків на 1,5 млрд грн

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

У суботу, 17 серпня, у Києві затримали членів групи так званих «чорних» реєстраторів, які завдали державі збитків на суму 1,5 млрд грн. Про це повідомив генпрокурор Юрії Луценко на своїй сторінці у Facebook.

«Після тривалого документування прокуратура Києва та СБУ проводять спільну спецоперацію із затримання злочинної групи, члени якої організували схему заволодіння нерухомим майном, що перебувало в державній, комунальній та приватній власності, чим спричинено 1,5 млрд грн збитків», — зазначив генпрокурор.

Луценко назвав систему «чорних» реєстраторів одним із п’яти найбільших джерел корупції в Україні. За результатами спецоперації було затримано 7 осіб (3 організаторів та 4 виконавців), серед яких двоє адвокатів та колишній керівник органів юстиції Києва.

У межах справи було проведено 30 обшуків у Києві, області та Херсоні, зокрема, в судах і за місцем проживання кількох суддів. До розшуків було залучено близько 90 правоохоронців. У фігурантів вилучено підроблені документи, штампи, печатки підприємств, гроші та інші речові докази, повідомляє прокуратура Києва.

Згідно з матеріалами слідства, учасники злочинної групи використовували підроблені документи та електронні ключі, щоб отримати доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Свої оборудки вони проводили упродовж 2017—2019 рр.

Зокрема, за сприяння суддів у Донецькій та Херсонській областях учасники групи отримували позитивні рішення у цивільних справах, на підставі яких реєстрували нерухоме майно. Як результат — право власності на десятки обʼєктів нерухомості переходило до фіктивних власників.