Китай звинувачує Конгрес США в заохоченні протестів у Гонконзі

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Представники влади Китаю вважають, що ключові фігури в Конгресі США навмисно заохочують заворушення в Гонконзі. На їхню думку, Сполучені Штати виступають на захист агресивних учасників протестів, які відверто порушують закон, пише ТАСС.

«Протизаконні дії, що відбуваються в Гонконзі, перш за все — насильство радикально налаштованих учасників протестів, серйозно порушують правові норми КНР та її спеціального адміністративного району. Низка представників американського Конгресу заохочує такі дії, називаючи їх боротьбою за права людини та свободу. Такі висловлювання протизаконні й свідчать про подвійні стандарти, вони повинні розглядатися як грубе втручання у внутрішні справи КНР», — заявив офіційний представник комітету з міжнародних справ Всекитайських зборів народних представників в ефірі Центрального телебачення Китаю.

Це — відповідь КНР на критичні відгуки спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі (від демократів), лідера республіканської більшості в Сенаті Мітча Макконнелла та сенатора-республіканця Марко Рубіо.

Представник Всекитайських зборів народних представників наголосив, що закон має жорстко карати злочинців, які своїми радикальними діями підривають стабільність у Гонконзі.

  • За Гонконгом закріплені особливі права: у нього є власний уряд, вищі законодавчий і судовий органи, валюта й Конституція. У 2047 році дія автономного статусу закінчується. Протести в Гонконзі почалися в середині червня. Місцеві мешканці виступали проти закону про екстрадицію осіб, підозрюваних у порушенні закону, на материковий Китай.
  • У Гонконзі на демонстрацію вийшли тисячі вчителів. Вони пройшли до резиденції керівництва адміністрації міста Керрі Лам з вимогою припинити насильство поліції. Люди несли з собою плакати «Захистимо наше майбутнє покоління».
  • Президент США Дональд Трамп запропонував лідеру Китаю Сі Цзіньпіну зустрітися для врегулювання ситуації в Гонконзі.
  • У Гонконзі демонстранти застосовують проти поліції лазери, так вони намагаються перешкодити системі розпізнавання обличчя.
  • Італійський модний будинок Versace вибачився після того, як були випущені в продаж футболки з принтом, де зображена некоректна карта Китаю. Через помилки в дизайні Гонконг і Макао, які мають статус спеціальних адміністративних районів Китаю, були вказані як країни.