Аномальна спека на Алясці. Через високу температуру води масово гине лосось

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Липень 2019 року став рекордно спекотним за всю 140-річну історію метеоспостережень. Це зачепило й Аляску — там висока температура води почала масово вбивати лосося, повідомляє CNN.

Наприкінці липня директор Юконської міжплемінної комісії з рибних ресурсів Стефані Квінн-Девідсон разом з групою вчених вирушила в експедицію річкою Коюкук перевірити масштаби загибелі лосося.

Результати були приголомшливими — науковці нарахували 850 мертвих лососів під час нересту. Хоча, за їхніми оцінками, загальна кількість, імовірно, може бути в десять разів більшою. «Я не впевнена, що люди припускали, що втрати настільки великі», — говорить Стефані.

Науковці відстежують температуру води в затоці Кука, розташованому біля південних берегів Аляски, від 2002 року. Вони ніколи раніше не реєстрували температуру понад +24,4 °С. Але 7 липня на основному маршруті лосося на західній стороні затоки Кука стовпчик термометра сягнув позначки +27,6°С.

«Фізіологічно риба не може отримати кисень, який проходить через її живіт», — говорить науковий директор Cook Inletkeeper Сью Може. В інших місцях штату лосось «не мав енергії для нересту і помер зі здоровими ікринами в животі».

На відео, яке 12 серпня опублікував користувач Twitter, видно масштаби загибелі риби. «На Алясці стає жарко. Лосось гине. Більше ніякого сашимі в майбутньому», — йдеться в підписі до відео.