CNN: Вибух ракети на полігоні в Росії може означати створення РФ зброї «Судного дня»

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Військові експерти припускають, що вибух ракети на території полігону в Архангельській області РФ може означати створення Росією «зброї Судного дня», яка може бути використана в ядерній війні, повідомляє CNN.

«Це справді зброя Судного дня, — говорить Марк Галеотті, співробітник Королівського обʼєднаного інституту оборонних досліджень. — Це не щось, що може бути застосовано деінде, крім повномасштабної ядерної війни».

За його словами, «Буревісник» — крилата ракета, яка може перебувати в повітрі тривалий час і залишати за собою радіоактивний шлейф. Це говорить про поширення радіації на великі площі.

«Росія Володимира Путіна переважно намагається набратися сил, — продовжує Галеотті. — Вона намагається виглядати більш впливовою у військовому плані, ніж є».

При цьому американські чиновники сказали CNN, що спроби Росії у випробуванні новітнього зброї не були успішними. Історія з випробуванням «Буревісника» це доводить.

  • 8 серпня на території полігону в Архангельській області Росії прогримів вибух. Внаслідок інциденту загинули щонайменше пʼять осіб, а незабаром в регіоні помітили підвищений радіоактивний фон. 10 серпня в «Росатомі» повідомили, що вибухнула реактивна рухова установка, і згодом визнали, що трагедія сталася під час випробування нового «спецвиробу».
  • Версії того, що сталося, різняться. Утім, президент США Дональд Трамп, деякі експерти, а також представники провідних західних ЗМІ дотримуються думки, що трагедія повʼязана саме з «Буревісником» — новою ракетою з ядерним реактором.
  • Пресслужба Росгідромету за результатами дослідження стану радіаційного фону в Северодвінську в день вибуху повідомила, що доза гамма-випромінювання була перевищена у 4—16 разів. При цьому Норвегія виявила крихітну кількість радіоактивного йоду на кордоні з РФ через кілька днів після вибуху на полігоні.
  • Лікарів Архангельської обласної лікарні в Росії не попередили, що після вибуху ракети в Северодвінську до них відправили заражених радіацією пацієнтів. У одного з медиків після обстеження в Москві виявили в мʼязовій тканині радіоактивний ізотоп цезій-137.