Гібралтар відкинув вимогу США затримати іранський нафтовий танкер

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Влада Гібралтару відхилила запит США на те, щоб Велика Британія не випускала іранський нафтовий танкер, повідомляє AFP News Agency. Гібралтар зняв звинувачення та звільнив заарештований іранський танкер з нафтою та його екіпаж.

Раніше Федеральний суд округу Колумбія США видав ордер на арешт іранського танкера Grace 1, який перевозив сиру нафту в Сирію всупереч санкціям Європейського Союзу.
Танкер захопили британські королівські морські піхотинці 4 липня в Гібралтарі.

15 серпня Верховний суд Гібралтару дозволив танкеру Grace 1 залишити британську заморську територію. Британія заявила, що отримала від Тегерана письмові запевнення в тому, що вантаж не піде в Сирію.

Але Сполучені Штати подали окрему апеляцію, щоб конфіскувати судно. Вашингтон хотів заарештувати Grace 1 на тій підставі, що судно повʼязано з Іранським корпусом ісламської революційної гвардії (IRGC), визнаним терористичною організацією. IRGC звинувачують у фінансових махінаціях, фінансуванні тероризму та відмиванні грошей.

Поставки нафти з Ірану до Сирії здійснюють через коло компаній, наближених до Корпусу, кажуть в Мінʼюсті США, зазначаючи, що йдеться про «відмивання мільйонів доларів».

  • Нафтовий танкер Grace 1 затримали Військово-морські сили Великобританії. Як зʼясувалося, судно перевозило сиру нафту в Сирію всупереч санкціям Європейського Союзу. Пізніше в МЗС Ірану викликали посла Великобританії з цього приводу. На затриманому судні перебувало 28 членів екіпажу.
  • Представник уряду Гібралтару повідомив, що члени екіпажу, які залишалися на борту танкера — це переважно громадяни Індії, кілька пакистанців і українці.