В Офісі президента взяли 20 днів на те, щоб показати копії заяв про відставку Богдана і команди

Дата:
В Офісі президента взяли 20 днів на те, щоб показати копії заяв про відставку Богдана і команди

Адміністрація Президента України

Офісу президента знадобиться 20 днів для того, щоб показати журналістам копії заяв про відставку членів ОП. Про це йдеться у відповіді Банкової на запит видання Liga.net.

«На ваш запит від 5 серпня 2019 року про надання копій заяв про звільнення окремих представників Офісу президента повідомляємо, що на підставі ст. 4 закону «Про доступ до публічної інформації» Офісом президента ухвалено рішення про продовження строку розгляду зазначеного запиту до 20 робочих днів з моменту його надходження», — зазначено в документі.

Стаття 4 закону «Про доступ до публічної інформації» регулює строки відповіді на інформаційний запит. За замовчуванням розпорядник інформації має відповісти на запит не пізніше пʼяти робочих днів від дня його отримання. Але якщо запит стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи, аварій, катастроф та інших надзвичайних подій — відповідати треба не пізніше 48 годин.

20 днів чиновники можуть брати на підготовку відповіді у разі, якщо запит стосується «надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних». За законом повідомлення про те, що відповідь потребуватиме 20 днів, має обовʼязково містити обґрунтування — чому обрано саме такий термін.

Про що йдеться?

1 серпня ввечері в Офісі президента журналістам повідомили, що Андрій Богдан написав заяву про звільнення за власним бажанням. На заяві не було ні дати, ні підпису, а формулювання було таке: «Прошу звільнити мене за власним бажанням з моменту бажання».

При цьому офіційно в ОП не підтвердили бажання Богдана піти у відставку. «Ніхто нікуди не йде», — сказав заступник голови Офісу президента Руслан Рябошапка у коментарі theБабелю. Сам Богдан спочатку відмовився коментувати заяву, однак пізніше підтвердив: «Заяву писав, всі писали. Як воно зʼявилося в інтернеті, не знаю. Може, журналісти-розслідувачі, може СБУ, може, провокація якихось спецслужб».

Наступного дня, 2 серпня Володимир Зеленський підтвердив, що глава його Офісу Андрій Богдан справді написав заяву про відставку. Він також розповів, що його команда домовилася з самого початку написати заяви про звільнення. Однак не уточнив, хто крім Богдана ще писав такі заяви з «відкритою датою».

theБабель опублікував фотодоказ того, що знімок заяви про відставку голови ОП Андрія Богдана передав у ЗМІ його заступник Кирило Тимошенко.