США вперше після виходу з договору з Росією випробували крилату ракету

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
США вперше після виходу з договору з Росією випробували крилату ракету

Пресслужба Міністерства оборони США

США вперше після виходу з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД) з Росією провели випробування крилатої ракети, здатної вражати цілі на невеликій відстані. Про це повідомляють на сайті Пентагону.

Випробування провели в Каліфорнії, ракета вразила ціль на відстані понад 500 км від місця запуску. У Пентагоні зазначили, що ракета випробовуваного типу не призначена для несення ядерних зарядів, і додали, що зібрані під час тесту дані послужать подальшому розвитку цього типу ракет.

2 серпня припинив дію Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД) між США і Росією. Договір уклали в 1987 році президент США Рональд Рейган і радянський лідер Михайло Горбачов. Документ забороняв США і СРСР, правонаступницею якого стала Росія, озброюватися, виробляти і ставити на бойове чергування клас ракет дальністю від 500 км до 5,5 тис. км.

США неодноразово звинувачували Росію у порушенні договору. 4 грудня 2018 року державний секретар Сполучених Штатів Майкл Помпео заявив, що США перестануть дотримуватися положень ДРСМД протягом 60 днів, якщо Росія не повернеться до виконання взятих на себе зобовʼязань.