Росія виявилася лідером у застосуванні дезінформації в інтернеті. Вона відповідає за 72% втручань

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія виявилася глобальним лідером у застосуванні дезінформації в інтернеті та втручанні у внутрішні справи інших країн. На частку Росії припадає 72% всіх кампаній з дезінформації.

Про це сказано в дослідженні Принстонського університету (США) «Тренди онлайнових зусиль іноземного впливу».

Дослідники зазначають, що Росія тримала першість з 2013 по 2018 рік. За нею йдуть Китай, Іран і Саудівська Аравія. Для прикладу, протягом 2017 року Росія провела 29 кампаній впливу в усьому світі. Іран за 2014 і 2015 рік провів лише дві спроби втручання.

В основному зусилля російських фахівців націлені на підтримку ультраправих партій і рухів, які прямо чи опосередковано виступають за сепаратизм. У Німеччині Росія спрямувала зусилля на підтримку партії «Альтернатива для Німеччини», в Італії на «Рух пʼяти зірок» і «Лігу Півночі», а в Іспанії підштовхувала людей до відокремлення Каталонії.

За останніх 5 років Росія провела 14 кампаній проти США, три проти Великої Британії, по дві проти Австралії, Німеччини, Нідерландів та України (одна з таких триває). По одній кампанії РФ провела проти Австрії, Білорусі, Бразилії, Канади, Фінляндії, Франції, Італії, Литви, Польщі, Швеції, Південної Африки, Іспанії та Сирії (приховування хімічних атак і бомбардувань мирного населення).

Зазначено, що першу кампанію Росія запустила проти України, коли тролі почали дискредитацію країни в польському інтернеті. Сьогодні Росія продовжує щонайменше дві кампанії — проти України (зниження підтримки військового опору російській агресії серед українців) і проти Білорусі (підрив довіри до уряду).