Суд заочно заарештував ексміністра доходів і зборів Клименка. Його підозрюють у розкраданні 3,1 млрд гривень

Дата:
Суд заочно заарештував ексміністра доходів і зборів Клименка. Його підозрюють у розкраданні 3,1 млрд гривень

Печерський районний суд Києва заочно заарештував колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка. Про це повідомляє пресслужба Генеральної прокуратури.

Клименка підозрюють у розкраданні 3,1 млрд грн з державного бюджету. Загалом ексміністру інкримінують пʼять статей Кримінального кодексу — ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації); ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем); ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення); ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво).

Слідство встановило, що в період 2012—2013 років у складі злочинної організації, очолюваної колишнім президентом Віктором Януковичем, Клименко незаконно відшкодував з держбюджету 3,1 млрд грн ПДВ на рахунки трьох фіктивних підприємств.

«Адвокати підозрюваного самоусунулися і жодного разу не зʼявилися на судове засідання для захисту інтересів свого клієнта», — заявили у ГПУ і додали, що підозрюваному призначать державного адвоката.

Хто такий Клименко?

Український політик, чиновник. З вересня 2010-го по 2011 рік очолював Державну податкову адміністрацію Донецької області. У 2011 році очолив Державну податкову службу (ДПС). В кінці 2012 року Клименка призначили міністром доходів і зборів після ліквідації ДПС. Клименко входив до так званої «сімʼї Януковича». Після Майдану ексміністр виїхав з України.

  • 10 липня Суд Європейського Союзу скасував санкції ЄС, подовжені проти президента-втікача Віктора Януковича і його сина Олександра в 2016—2017 роках, а також проти низки соратників експрезидента, в тому числі й Олександра Клименка.
  • У ГПУ заявили, що на розслідування це не вплине.