У Зеленського готові платити «викривачам» корупції 10% від суми хабара

Дата:

В Офісі президента готуються заохочувати українців, які будуть повідомляти про факти корупції. Про це заявив заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка, передає пресслужба ОП.

За його словами, способи мотивації громадян за повідомлення про корупцію вимагають змін до чинного законодавства.

В ОП готують законопроєкти, які встановлять порядок повідомлення про корупційні або повʼязані з корупцією правопорушення, права і гарантії захисту «викривачів» та їх близьких. Рябошапка додав, що «викривачі» будуть отримувати матеріальну винагороду в межах 10% від суми відшкодованих державі збитків або розміру хабара.

Законопроєкти внесе до Верховної Ради президент Володимир Зеленський.

За останні роки це не перша спроба мотивувати українців до повідомлень про корупцію. У лютому 2019 року в Раді був зареєстрований законопроєкт «Про захист викривачів і розкриття інформації про шкоду або загрозу суспільним інтересам», авторами якого стали 15 народних депутатів. Він не давав винагороду «викривачам», але гарантував їм посилений захист аж до особистої охорони. Законопроєкт не ставили на голосування.

Крім того, восени 2018 року з подібною ініціативою виступило Національне агентство з питань запобігання корупції. У відомстві розробили проєкт закону «Про захист викривачів корупції», який передбачав захист інформації про викривачів і відповідальність за її розголошення.

  • У рейтингу кращих для інвестицій і бізнесу країн провідного в світі бізнесу і технологій американського журналу CeoWorld Magazine Україна посіла 49 місце з 67 країн.