«Сиджу нормально». Українець Шумков, якого засудили в Росії за участь у «Правому секторі», записав відеозвернення з колонії

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Український політвʼязень Олександр Шумков, який відбуває покарання у російській вʼязниці за участь у «Правому секторі», записав відеозвернення з колонії Тверської області. Про це пише «Громадське».

«Шумков виглядає бадьоро, продовжує перебувати в одиночці в БПРі [барак посиленого режиму], крім нього і донедавна Володимира Балуха там утримуються лише так звані ісламісти з республік Північного Кавказу, кримінальних елементів у БПРі немає», — сказав адвокат Олексій Барановський, який відвідав Шумкова у колонії.

Як зазначив Барановський, Шумков розповів йому, як нещодавно політв’язня Володимира Балуха забрали «з речами на вихід». Того дня Балух встиг прокричати по бараку, що його відвезли на етап з речами.

«Сиджу нормально, обстановка досить непогана, навіть психологічно краща, ніж в інших загонах колонії. Хоча сиджу в одиночній камері, але йде постійне спілкування з іншими. Весь інший склад БПРу — це ісламісти за 205-ю та 208-ю, тому міжнародні відносини в БПРі нормальні. По новинах чував щодо переговорів про обмін. Надій мало, але все-таки вони є», — каже Шумков у зверненні.

Українець передав усім вітання і побажав не втрачати надії на краще.

«В мене накопичується все більше сил, які по звільненню потрібно буде кинути на благо і прогрес нашої держави. Цього моменту чекаю з нетерпінням. Всім вітання і привіти», — підсумував він.

«Справа Шумкова»

Шумкова визнали винним в «участі в діяльності екстремістської організації». Сам українець свою провину заперечував. Під час судового засідання Шумков пояснив, що залишив лави «Правого сектора» в червні 2014 року і вступив до Збройних сил України. «Правий сектор» заборонили в Росії лише в листопаді 2014 року.

На думку російського слідства, той факт, що Шумков був охоронцем Яроша, свідчить про його «значну роль» в організації. Діяльність руху названа «спрямованою проти інтересів Російської Федерації» і такою, що «зазіхає на її територіальну цілісність».

Крім участі у ПС, Шумкову інкримінували участь у вересні 2015 року в цивільній блокаді Криму. Також його звинувачували в участі у «низці акцій, спрямованих на залякування мешканців Херсонської області, що мітингують проти блокади Криму і закликають до відновлення економічних і політичних відносин з Росією».

У грудні 2018-го суд у Брянській області РФ засудив Шумкова до чотирьох років колонії загального режиму. Навесні 2019-го українця двічі побили співробітники слідчого ізолятора і колонії.