Росія може видати Україні політвʼязнів Балуха, Кольченка, Гриба, Карпюка і Клиха. Адвокати не підтверджують

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Росія може видати незаконно засуджених Володимира Балуха, Павла Гриба, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха і Олександра Кольченка Україні. Про це повідомляє російський Интерфакс з посиланням на власне джерело.

«Пʼятеро громадян України, засуджених за різні злочини в РФ і доставлених у московський слідчий ізолятор (СІЗО) «Лефортово», можуть бути видані на батьківщину для відбування покарання», — йдеться в повідомленні.

За словами джерела, наразі формат процедури передачі українських політвʼязнів обговорюється.

У свою чергу російський адвокат Дмитро Дінзе, який тримає на контролі справи українців, на запитання кореспондента theБабеля, чи відповідає ця інформація дійсності відповів — «Без коментарів».

Адвокатка Павла Гриба Марина Дубровіна зазначила, що їй нічого не відомо і що востаннє з Павлом вона бачилась на початку серпня. Український консул в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський підтвердив, що Павла Гриба вивезли з СІЗО.

«Його вивезли звідси, тепер знаємо що до Лефортово (Вікторія Івлєва вчора повідомила, бачили), але як далі — чи це етап чи обмін(?) Однак нічого офіційно не підтверджуємо і не коментуємо, бо дуже чутливе питання», — сказав theБабелю Малишевський.

Адвокат Ілля Новіков також відмовився коментувати інформацію, однак зазначив, що сьогодні збирається відвідати Карпюка і Клиха, адже «є впевненість, що вони у Москві».

Адвокат Станіслава Клиха Олексій Барановський теж інформацію не підтвердив і додав, що наразі прямує до вʼязниці «Владимирський централ», щоб перевірити, чи перебуває там нині українець. Раніше Барановський повідомляв, що Микола Карпюк 19 серпня «вибув» з «Владимирського централу», за словами адвоката, Карпюк міг «вибути» з тієї ж причини, що й політвʼязень Володимир Балух, якого 16 серпня вивезли з колонії міста Торжок Тверської області.