Горбатюк: Адміністрація президента за Портнова впливала на суддів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Під час правління Віктора Януковича Адміністрація президента впливала на керівництво органів судової влади, а прізвище ексзаступника голови АП Андрія Портнова фігурувало у записах розмов, які були зроблені в кабінеті голови Окружного адміністративного суду Києва.

Про це theБабелю розповів голова управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк.

«Наявні ознаки злочину: втручання в діяльність судових керівників. Але слідчі управління вже не мають права реєструвати [провадження], це повинні робити прокурори», — сказав Горбатюк.

Він зазначив, що з цього приводу повинні бути зареєстровані провадження, але поки що він не знає, чи проводилися якісь слідчі дії з цього приводу.

«Там дуже багато епізодів. Усе буде робитися. Водночас усний вплив на суддів, держчиновників важко доводити. Наприклад, у нас зафіксовані дзвінки з Адміністрації президента в суди під час Майдану, коли були арешти активістів, позбавлення їх водійських прав. Це був багатоканальний мобільний номер, який використовувала Адміністрація. Дзвінки були з Управління з питань судоустрою Адміністрації президента, яким керував Портнов. Але, на жаль, ні працівники управління, ні голови судів не дають свідчень про те, хто конкретно дзвонив і про що говорив — або «забувають», або називають якісь сміхотворні причини дзвінків. Проте робота триває», — розповів Горбатюк.