«Жодних українців чи таких, як вони». У Польщі ресторан опинився у центрі скандалу через оголошення про найм працівників

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Жодних українців чи таких, як вони». У Польщі ресторан опинився у центрі скандалу через оголошення про найм працівників

Сенатор Славомір Рибіцкі та мер Гдині Войцех Щерек.

Facebook / Kulinarna Ukraina

Ресторан у польскому місті Гдиня опинився у центрі ксенофобського скандалу через оголошення про найм працівників, у якому містилася пересторога для українців. Про це пише Gazeta Wyborcza.

Один з ресторанів у Гдині розмістив оголошення про пошук шеф-кухаря, де були слова «Жодних українців чи їм подібних». Коли користувачі соцмереж указали закладу на те, що запис ксенофобський, там відповіли: «Ми раді усім клієнтам, проте недолюдкам — ні».

Таке оголошення викликало обурення у мера Гдині Войцеха Щерека. «Це ганебні слова, і такі слова не мають права з’являтися в нашому публічному просторі, і зокрема в такому відкритому і сучасному місті, як Гдиня. Наша відповідальність полягає в тому, щоб реагувати і підкреслювати, що ми не погоджуємося з такою поведінкою», — сказав він.

Як зазначає видання, Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки подав до прокуратури Гдині заяву про вчинення злочину. Також він має намір повідомити про це Національній інспекції праці. Згідно із законодавством, тим, хто публічно закликає до ненависті на національному ґрунті, у Польщі загрожує до двох років в’язниці.

Пізніше в ресторації зазначили, що це родинне підприємство. «Скандальний пост, який справедливо критикують користувачі інтернету, є проявом необдуманого рішення лише однієї людини. Весь персонал закладу відмежовується від цього неправильного оголошення. Ми шкодуємо про цю ситуацію, тим більше, що ніхто з людей, які працюють у закладі, не проявляє ксенофобської чи расистської поведінки. Ми переконані, що після покращення стану здоровʼя автор допису також принесе власні вибачення», — йдеться у заяві закладу.