ЦПК: Суд скасував арешт комп’ютерів у справі «Роттердам+»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Київський апеляційний суд скасував арешт комп’ютерів, на яких були знайдені докази щодо фігурантів схеми «Роттердам+». Про це повідомляє «Центр протидії корупції».

Йдеться про розслідування справи «Роттердам+», коли детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) ще у 2017 році провели обшуки в Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), де вилучили 5 комп’ютерів. На них знайшли листування між фігурантами схеми «Роттердам+». Задля збереження цих речових доказів, за клопотанням НАБУ, Соломʼянський суд Києва наклав на компʼютери арешт.

Зокрема, як повідомляв у суді прокурор Спеціальної антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко, у листуванні йшлося про те, що фігуранти справи планували включити до формули «Роттердам+» витрати, яких не планувалося здійснювати, задля збільшення ціни на електроенергію.

«Скасувавши арешт, суд фактично забрав у НАБУ речовий доказ. Бо на практиці фігуранти справи, повернувши собі компʼютери, зможуть їх почистити та знищити невигідну їм інформацію. Натомість, коли справу скерують до суду для розгляду по суті, постане питання дослідження автентичних носіїв інформації, але їх вже, швидше за все, не буде», — коментує юрист ЦПК Андрій Савін.

Справа «Роттердам+»

Формулу «Роттердам+» НКРЕКП почала використовувати з квітня 2016 року. Вона встановлює тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію — тариф в Україні був привʼязаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. У березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову при впровадженні формули «Роттердам+». У жовтні 2018 року керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що українці переплатили 15 млрд грн через необґрунтоване застосування цієї формули.