Опитування: Понад третина українців виступає за позаблоковий статус України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

36% українців виступають за збереження позаблокового статусу України. Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.

При цьому 41% опитуваних підтримують курс України на вступ до Організації Північноатлантичного договору (НАТО). 7,4% бачать майбутнє України у військовому союзі з Росією та країнами СНД. 15,6% респондентів відмовилися відповісти.

Згідно з попереднім дослідженням, у грудні 2018 року за вступ до НАТО виступали 46,1% українців, за позаблоковий статус — 24,1%, за військовий союз із РФ та країнами СНД — 7,2%.

У ставленні до НАТО радикальні зміни відбулись у 2014 році. Якщо у квітні 2012 року лише 13% громадян вбачали у вступі до НАТО найкращий варіант підтримки безпеки (причому 31% українців віддавали перевагу військовому союзу з Росією та країнами СНД і ще 31% — позаблоковому статусу), то після 2014 року громадська думка радикально змінилася. У наступні роки вступ до НАТО підтримувало 40–46% громадян.

Опитування проводилося з 8 до 20 серпня у 103 населених пунктах у всіх областях України, окрім анексованого Росією Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Усього було опитано 2040 респондентів, старших за 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

  • За результатами опитування соціологічної групи «Рейтинг», патріотами України вважають себе 83% громадян країни і лише 11% мають протилежну думку, ще 6% не змогли визначитися. 60% українців однозначно назвали себе патріотами, а 23% радше вважають себе такими.
  • Більш ніж половина українців підтримують вступ країни до Євросоюзу. Прихильників бачити Україну в НАТО також багато, але менше, ніж у ЄС. Якби зараз відбувся референдум за вступ України до ЄС, то 66,2% проголосували б за, а 19,3% — проти України в ЄС; 6,2% не брали б участь у референдумі, а 8,4% ще не визначилися з вибором.