Премʼєр Великої Британії обіцяє не допустити повернення Росії у G7, а голова ЄС озвучить позицію України на саміті в Парижі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з премʼєр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, під час якої останній пообіцяв не допустити повернення Росії у G7.

Про це повідомляє Офіс президента.

«Було наголошено на неможливості відновлення членства РФ у G7, доки Росія систематично порушує норми міжнародного права та підриває європейську й світову безпеку. Співрозмовники погодились, що в умовах агресії РФ, що триває в Україні, окупації Криму та невиконання Росією Мінських домовленостей неможливо говорити про повернення РФ на міжнародний майданчик, де вирішуються глобальні проблеми», — сказано в повідомленні.

Джонсон запевнив, що озвучить чітку позицію Великої Британії на майбутньому саміті G7 в Парижі, який пройде 24—26 серпня. Також він запросив Зеленського відвідати Велику Британію з офіційним візитом.

Зеленський поговорив телефоном ще з главою Європейської ради Дональдом Туском, і той пообіцяв відстоювати позицію України на саміті в Парижі. «Володимир Зеленський закликав Європейський Союз виявити рішучу позицію стосовно неможливості повернення РФ до «Сімки» без усунення причин, через які Росію з неї було свого часу виключено — окупації Криму та агресії на Донбасі», — йдеться у повідомленні.