Скоротити кількість депутатів та карати за прогули. «Голос» вимагає від Зеленського реформувати парламент

Автори:
Олег Панфілович, Марія Ульяновська
Дата:

Партія «Голос» представила свої вимоги до президента у частині парламентської реформи. Про це на пресконференції розповів лідер партії Святослав Вакарчук.

За його словами, «Голос» вимагає внести зміни до статей 76, 80, 81 Конституції.

Скасування недоторканності

«Голос» пропонує скасувати недоторканність депутатів, окрім випадків виконання ними їхніх функцій як законодавців. На думку партії, це змінить мотивацію депутатів балотуватися в Раду заради імунітету.

Скорочення кількості нардепів

Партія Вакарчука пропонує скоротити кількість нардепів до 300. В партії зазначають, що це відповідатиме принципам народовладдя, коли один депутат представлятиме приблизно 100 тис. виборців. Це також дозволить знизити навантаження на державний бюджет.

Обмеження каденцій

У Вакарчука пропонують обмежити можливість бути народним депутатом двома строками поспіль. «10 років — достатній термін, щоб народний обранець довів свою ефективність», — вважають у партії.

Покарання за прогули

«Голос» пропонує позбавляти мандата нардепів, які не відвідували більшу частину пленарних засідань протягом однієї сесії. «Верховная Рада і країна не мають бути заручниками нардепів, які не ходять на засідання», — наполягають у «Голосі».

Покарання за кнопкодавство

Партія пропонує позбавляти мандата кожного нардепа, упійманого на неособистому голосуванні (кнопкодавстві).

Кажучи про зняття недоторканності, Вакарчук підкреслив, що «Голос» сподівається, що фракція «Слуги народу» не зловживатиме наслідками її скасування. «Якщо ж це буде, наш голос буде дуже гучний. Ми зробимо так, щоб ніхто не мав спокуси користуватися своєю більшістю», — зазначив лідер партії.

  • У середині липня Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проєкт закону про внесення змін до закону «Про очищення влади» (люстрацію). Президент пропонує розширити строки дії закону про люстрацію, додавши період президентства Петра Порошенка — з 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року.