Данія посилює оборону Гренландії на тлі заяв Трампа і танення льодовиків

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Уряд Данії домовився зі своєю автономією Гренландією посилити оборону та безпеку острова на тлі нещодавніх заяв президента США Дональда Трампа. Йдеться про військові навчання та відправку додаткових бойових кораблів.

Про це повідомляє Bloomberg.

«Присутність командування оборони Данії в Арктиці та Північній Атлантиці буде ще важливішою в наступні роки, оскільки геополітичне значення Арктики зростає», — заявили в Міністерстві оборони Данії, зазначивши, що премʼєр-міністр Метте Фредеріксен уже відвідав Гренландію і підписав низку угод.

Такі дії також повʼязані з таненням льодовиків, що відкриває нові торгові шляхи і доступ до природних ресурсів острова, як-от нафта та рідкі мінерали. «Загрози і наслідки, викликані зміною клімату, потребують нашої присутності», — заявив міністр оборони Данії Тріне Брамсен.

  • Президент США Дональд Трамп обговорював з радниками можливість придбання Гренландії. Два джерела заявили, що президент США попросив юридичного консультанта в Білому домі вивчити можливість угоди. Уряд Гренландії пізніше заявив, що острів не продається.
  • Радник президента США Ларрі Кадлоу підтвердив, що глава держави розглядає питання про купівлю острова Гренландія. За його словами, Трамп вважає острів стратегічним місцем через наявність запасів природних копалин, а також оцінює потенціал Гренландії для бізнесу з нерухомості.
  • Пізніше Дональд Трамп звів до жарту свої плани придбати Гренландію для Сполучених Штатів. У своєму Twitter він опублікував мем із хмарочосом свого імені, розташований у Лас-Вегасі.
  • Данські політики розкритикували президента США Дональда Трампа після того, як він скасував візит до Данії, і звинуватили його в неповазі до країни та королеви Маргрете II. Також політики розкритикували Трампа за плани на Гренландію.