Вночі: Україна святкує День Незалежності, у G7 стурбовані пожежами в Амазонії, а політвʼязень Білял Алідол оголосив сухе голодування

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Україна святкує 28-ю річницю Дня Незалежності

Сьогодні, 24 серпня, в Україні святкують 28-ю річницю Акту проголошення незалежності України. Документ був прийнятий Верховною Радою УРСР 24 серпня 1991 року і засвідчив новий статус української держави.

У XVII столітті в Україні сформувалася Козацька держава. Козаки прославилися як борці за незалежність України, яку їм так і не вдалося здобути.

У XIX—XX століттях зародився та набув розвитку національний рух, який призвів до Української революції 1917—1921 років і відродження української державності. Сформувалася Центральна Рада, яка у III Універсалі проголосила створення Української Народної Республіки, а в IV Універсалі — незалежність УНР. Проте держава проіснувала недовго, адже її «поглинув» Радянський Союз.

На позачерговій сесії Верховної Ради республіки 24 серпня було проголошено створення самостійної держави Україна та її незалежність.

Reuters: Вибухів на полігоні в Росії могло бути два

Працівники Норвезького сейсмологічного центру стверджують, що на військовому полігоні в Архангельській області Росії могли статися два вибухи. Про це повідомляє Reuters.

«За вибухом, у результаті якого під час випробувань ракетного двигуна на початку цього місяця загинули пʼять російських вчених, через дві години пролунав другий вибух, який і став імовірним джерелом сплеску радіації», — йдеться в повідомленні.

Другий вибух був зафіксований інфразвуковим датчиком тиску повітря, а не сейсмологічною апаратурою. Передбачають, що це могло статися на крилатій ракеті.

«Ми зареєстрували два вибухи, останній з яких збігся за часом із повідомленнями про збільшення радіації. Обидва вибухи були зареєстровані в нашій дозвуковій системі. Перший також був зафіксований сейсмологами», — зазначила глава центру NORSAR Анне Стреммен Люкке.

У G7 назвали пожежу в Амазонії кризою міжнародного масштабу

Лідери країн «Великої сімки» проведуть екстрені переговори через масштабну лісову пожежу в бразильській Амазонії. Про це повідомляє The Guardian.

Так, питання включили до порядку денного саміту, який розпочнеться 24 серпня у французькому місті Біарріц. Ініціатором його розгляду є президент Франції Емманюель Макрон, який назвав пожежі «кризою міжнародного масштабу».

Пізніше пропозицію французького лідера підтримав прессекретар німецького уряду Штеффен Зайберт.

«Масштаби пожеж у басейні Амазонки шокують і загрожують не тільки Бразилії та іншим потерпілим країнам, але і всьому світу», — зазначив він.

Український політвʼязень Білял Аділов оголосив сухе голодування через погані умови утримання

Фігурант сімферопольської «справи Хузб ут-Тахрір» і кримськотатарський активіст Білял Аділов оголосив сухе голодування через «жахливі умови утримання в слідчому ізоляторі». Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Як стверджує адвокат українця Людмила Тюренкова, голодування почалася ще 20 серпня. Зараз затриманий перебуває у СІЗО № 1 російського Ростова-на-Дону.

«На відеоконференцзв’язку було видно, що він має поганий вигляд. У процесі ми зверталися до медиків, які прибули до Аділова, але результати вимірювання тиску не вплинули на його участь у сьогоднішньому засіданні», — зазначила вона.

Як розповів журналіст Антон Наумлюк, фігуранти «справи Хузб ут-Тахрір» неодноразово зверталися до керівництва СІЗО з вимогою покращити умови утримання. Результатом цього стало те, що Аділова перевели в камеру зі «ще гіршими умовами, з вологістю, яка призвела до того, що він почав задихатися».

«Він намагався привернути увагу конвою, але працівники СІЗО не відреагували, тоді він порвав дроти в камері, щоб його хоча б вивели з камери, де він не міг дихати, після чого його помістили в карцер на 15 діб», — уточнив Наумлюк.

Google присвятила Дню Незалежності України спеціальний Doodle

Американська корпорація Google випустила Doodle до Дня Незалежності України, який святкують сьогодні.

Так, тематичний малюнок містить український прапор на тлі неба, а при натисненні відкривається пошук за ключовими словами «День Незалежності України — 2019».

Андрій Сухраков / «Бабель»

Як відомо, компанія присвячує дудли різним подіям, які святкують у всьому світі.