YouTube видалив 210 каналів, повʼязаних з урядом Китаю. Вони розміщували фейки про протести в Гонконзі

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Відеохостинг YouTube оголосив про деактивацію 210 відеоканалів, що поширюють неправдиву інформацію про масові протести в Гонконгу, повідомляє CBS News. Це рішення було прийняте услід за перевіркою сотень тисяч облікових записів у Twitter і Facebook на початку цього тижня. Виявилося, що багато з них повʼязані з урядом Китаю.

Представники YouTube стверджують, що канали були створені для «скоординованих дій з впливу» і працювали над тим, щоб підірвати продемократичні протести.

За словами Шейна Гантлі, працівника Google Security, канали використовували VPN, щоб приховати походження облікових записів. Гантлі не сказав, скільки відео було поширено або наскільки вони були популярні до того, як їх закрили для перегляду.

Раніше Twitter заблокував акаунти, які «навмисно намагалися посіяти політичну ворожнечу в Гонконзі, включаючи підрив легітимності та політичних позицій протестного руху на місцях». Компанія заявила, що 936 «найбільш активних акаунтів були зареєстровані в Китаї». Мережу з 200 тис. «спам-акаунтів» заблокували.

Наслідуючи приклад Twitter, Facebook оголосила про видалення семи сторінок, трьох груп і пʼяти облікових записів. Розслідування Facebook також показало звʼязок користувачів, які поширюють дезінформацію, з китайським урядом. За словами обох компаній, деякі з закритих акаунтів представлялися як новинні агентства та приватні особи, але були повʼязані з китайським урядом.

  • Продемократичні протести тривають у Гонконзі протягом декількох тижнів. Приводом став законопроєкт, що дозволяє екстрадицію в материковий Китай. У минулі вихідні близько 1,7 мільйона чоловік — чверть населення території — взяли участь у мирному марші. Але зростання насильства супроводжується страхом, що Китай може використати свої військові сили, аби придушити протести.
  • У суботу, 17 серпня, в Гонконзі на демонстрацію вийшли тисячі вчителів. Люди пройшли до резиденції очільниці адміністрації міста Керрі Лам з вимогою припинити насильство поліції.
  • У неділю, 11 серпня, під час антиурядових акцій протесту в Гонконзі відбулися зіткнення між демонстрантами і поліцією. Сутички почалися під час протестного маршу в гонконзькому районі Шам Шуй По. Поліції довелося застосувати проти активістів сльозогінний газ.
  • 18 серпня на вулиці Гонконгу вийшли 1,7 мільйона осіб — відповідну статистику озвучили організатори акції. Мітингувальники зібралися у парку «Вікторія» та рушили маршем у діловий центр міста.