WSJ: США хочуть перешкодити Китаю купити «Мотор Січ»

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:
WSJ: США хочуть перешкодити Китаю купити «Мотор Січ»

Палінчак Михайло / УНІАН

Помічник президента США з нацбезпеки Джон Болтон наступного тижня планує приїхати до Києва, щоб особисто переконати керівництво заводу «Мотор Січ» не укладати угоду з китайською компанією Beijing Skyrizon Aviation.

Про це пише газета The Wall Street Journal із посиланням на джерела в Адміністрації президента США Дональда Трампа.

«Це все входить у проблему стратегії нацбезпеки та оборони. Це стратегічне змагання з Китаєм, — цитує видання високопосадовця адміністрації. — Ми поговоримо з українцями про амбіції Китаю і про те, що ми бачимо в тому, що пропонує Китай».

Керівництво «Мотор Січі» зазначило, що китайські Skyrizon і Xinwei Group вже подали на узгодження в Антимонопольний комітет України (АМКУ) угоду з купівлі понад 50% акцій заводу.

«Китайські компанії вже купили акції. Тепер рішення за АМКУ, коли воно буде — ми не знаємо», — сказав у коментарі «Громадському» директор із звʼязків з громадськістю ВАТ «Мотор Січ» Анатолій Малиш.

Він також не підтвердив інформацію The Wall Street Journal про можливий продаж заводу китайській компанії Beijing Skyrizon Aviation. «У мене такої інформації немає», — додав він.

За словами одного зі співрозмовників WSJ, авіаційні двигуни — найбільша проблема оборонної промисловості Китаю, тоді як український завод після анексії Криму відчуває нестачу в замовленнях. Придбання «Мотор Січі» сприятиме нарощуванню військових сил Китаю, що Вашингтон намагається затримати.