«Деякі види простіше зустріти на ринку, ніж у природі»: науковці підписали угоду про захист акул і скатів

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Країни домовилися захищати більше десятка видів акул, що перебувають під загрозою зникнення, повідомляє Associated Press. Риби масово стають здобиччю комерційного рибальства.

Угоди про захист акул були прийняті більшістю у дві третини голосів комітетом Всесвітньої конференції з дикої природи, відомим як CITES.

«Сьогодні ми на крок ближче до захисту найшвидшої акули в океані [акули-мако], вона ж перебуває під найбільшою загрозою», — сказала Джен Савада, яка керує роботою зі збереження акул The Pew Charitable Trusts.

Захисники природи аплодували і обмінювалися обіймами після підрахунку голосів. У таборі противників угод були представники Китаю (де з акулячих плавників повсюдно готують суп), Ісландії, Японії, Малайзії і Нової Зеландії.

Ріма Джабадо, експертка з акул і провідна вчена проєкту Glas Elasmo сказала, що багато видів, включених до угоди CITES, класифікуються як такі, що «перебувають під загрозою зникнення».

Акули-мако — найшвидші в світі, розвивають швидкість до 130 км/год. Вони часто опиняються в сітях риболовецьких траулерів, які полюють на тунця.

Джабадо сказала, що деякі види акул і скатів зустріти в дикій природі настільки важко, що вчені бачать їх лише як товар на місцевих рибних ринках.

«Як ми зможемо врятувати ці види, якщо бачимо їх тільки тоді, коли рибалки їх привезуть?» — сказала вона, додавши, що навіть якщо почати зараз, то мають минути десятиліття, перш ніж популяції акул почнуть відновлюватися. Втрата більшої кількості акул і скатів може мати непередбачувані наслідки, оскільки вони є головними хижаками океану й допомагають збалансувати екосистему.