Ситник: У справі «Енергоатому» на суд тиснули 18 депутатів і 3 міністри

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

У справі щодо розкрадання коштів з державних підприємств «Енергоатом» і «СхідГЗК», в якому фігурував ексдепутат Микола Мартиненко, на суд тиснули 18 нардепів і 3 міністри. Про це повідомив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, передає «Українське радіо».

«Повертаючись до справи Мартиненка — коли слухався запобіжний захід, у залі судового засідання перебувало 18 членів парламенту і три діючих міністри, які здійснювали безпосередній тиск на суддю. У таких умовах дійсно дуже важко здійснювати правосуддя», — зазначив він.

Тому, стверджує Ситник, варто говорити не тільки про корумпованість суддів, а й про «незахищеність перед певними процесами».

«В цьому і була ідея створення Антикорупційного суду, де судді відбиралися іноземними експертами — що все ж правосуддя буде відрізнятися від того, коли судді керуються аж ніяк не законом, не доказами, а тими факторами, які зараз їх оточують», — підкреслив він.

Що сталося?

У квітні 2017 року детективи НАБУ і прокурори САП затримали колишнього народного депутата Миколу Мартиненка за фактом розкрадання коштів «СхідГЗК» при закупівлі уранового концентрату. Ексдепутат підозрювався в участі з 2013 до 2016 року у злочинній організації, яка завдала шкоди бюджету на $17,28 млн.

Пізніше суд відпустив Мартиненка на поруки 17 нардепів від «Народного фронту» й міністрів Лілії Гриневич, Володимира Омеляна, Ігоря Жданова.

  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до Шевченківського районного суду Києва ще два звинувачення у справі щодо розкрадання державної компанії «Енергоатом».