Танкер з Ірану приховав пункт свого призначення. Зупинка судна в будь-якій країні призведе до загострення відносин зі США

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Танкер Adrian Darya 1 (раніше — Grace 1) змінив сигнал з судна на «For Order». Це означає, що судно не розкриває свого пункту призначення, пише Bloomberg, посилаючись на свої джерела.

У суботу танкер давав сигнал турецькому порту Мерсин, відмовившись від попередньої точки призначення — міста Каламата в Греції. Представники Греції заявили, що розвантаження судна в їхніх водах буде небажаним після того, як США пригрозили санкціями всім, хто допоможе танкеру. Зупинка в Туреччині також ускладнить і без того напружені відносини між країнами.

Сьогодні вранці Adrian Darya 1 пройшов повз італійський острів Сицилія.

Танкер може спробувати транспортувати сиру нафту на менші судна для доставки в Туреччину або Сирію. Для цього він також може відключити супутниковий сигнал, щоб замаскувати місце розвантаження. Поточна траєкторія судна може вести до будь-якого з портів у східній частині Середземного моря або, можливо, до Суецького каналу.

Adrian Darya 1 не зможе пройти через Суец без вивантаження нафти з борту, бо повністю завантажений танкер такого розміру буде надто глибоко у воді, щоб пройти через канал. Суецький канал веде до Червоного моря, звідти судно може проплисти у Перську затоку і попрямувати до Ірану.